34 Matching Annotations
  1. Apr 2021
      1. Various actions / situations which sap our energy
      2. Different solutions to the problem
      3. Suggests how to channelize the saved energy
    1. The scheme is currently applicable only in the states of Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Uttarakhand and Uttar Pradesh.
    2. The scheme will map the land parcels using drone technology. Also, Continously Operating Reference Station (CORS) will be used for demarcation
    3. Svamitva is Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas. The scheme aims to provide integrated property validation solution for rural India.
    4. The Svamitva Scheme was launched in 2020 on National Panchayati Raj day.
    5. Prime Minister Narendra Modi launched the distribution of E-Property Cards under the Svamitva Scheme.
    1. As per the 2nd Advance Estimates, what is the value of record high production of food grains during the current crop year? Answer: 109.24 million tonnes
    2. The Land Ports Authority of India works under which Union Ministry? Answer: Ministry of Home Affairs
    3. What is the new name of the merged entity of the Lok Sabha and Rajya Sabha channels? Answer: Sansad Channel
    4. India has sent food and medical assistance to which drought-hit country, onboard its Indian Naval Ship Jalashwa? Answer: Madagascar
    5. Which Union Ministry launched the real-time monitoring system of toll plazas at national highways across the country? Answer: Ministry of Road Transport and Highways
    6. ARMEX-21, a major skiing expedition launched by the Indian Army covers which two regions? Answer: Ladakh and Uttarakhand
    7. The Government of India has proposed to partner with which institution for creating a Centre of Excellence in gaming? Answer: IIT Bombay
    8. Which state approved a law to give life imprisonment to food adulterators? Answer: Madhya Pradesh
    9. India has agreed to set up a hotline with which of its neighbouring country? Answer: China
    10. What is objective of ‘E-Daakhil’ portal, which was making news recently? Answer: Consumer grievance redressal
    11. Who is the Chairperson of the task force on Interlinking of Rivers (ILR), which has agreed Mahandi- Gadavari link? Answer: Sriram Vedire
    12. Which state/UT announced that all departments of the government will use only electric vehicles? Answer: Delhi
    13. As per the new Information Technology Rules, digital platforms will have to provide required information within how many hours? Answer: 72 hours
    14. From which date is the 2nd phase of COVID vaccination is set to commence in India? Answer: March 01, 2021
    15. The Union Cabinet approved a proposal to impose President’s Rule in which state/UT? Answer: Puducherry
    1. What causes Glacier Burst? The Glacier Bursts are caused by the build-up of water pressure. The high temperatures coupled with less snowfall accelerates melting and causes water to rise to dangerous levels in glacial dams. This increases water pressure and leads to glacier bursts. The Glacial dams are formed when glaciers block the flow of water out of a lake. Unlike the usual lakes, the Glacial lakes are made of ice boulders that have the potential to burst the glacier banks. The Nanda Devi Glacier Burst that occurred in Uttarakhand might be because of one such reason. However, the real reason behind the Glacier burst is yet to be found
    2. April 23, 2021, a Glacier burst occurred in Sumna, Neeti Valley located in Chamoli district in India-China border.
    1. Also, proning should not be done for an hour after meals.
    2. guideline also states four conditions when proning should not be done. They are pregnancy, major cardiac conditions, deep venous thrombosis and unstable spine, pelvic fractures
    3. What is Proning? Lying face down is called proning. When the oxygen levels of a patient in home isolation falls below 94, he or she can lie on their belly. This helps to improve ventilation and will open the alveolar units.
    1. Which Ministry has approved the “National Policy for Rare Diseases 2021” Answer: Union Health Ministry
    2. Which organisation has launched the “Sankalp se Siddhi” – Village & Digital Connect Drive? Answer: TRIFED
    3. As per the data by National Savings Institute, which state has made highest contribution to government’s small savings schemes? Answer: West Bengal
    4. What is the name of the scheme that intends to provide working capital facility of Rs.10,000 per year to urban street vendors of the country? Answer: PM SVANIDHI
    5. “Be the Brand Ambassador of Tribes India” has been launched by which organization? Answer: TRIFED
    6. What is the name of the web portal launched by Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ for NCET web portal? Answer: MyNEP2020
    7. AIM-PRIME’ programme launched by the NITI Aayog, is associated with which objective? Answer: Promote Science-based start-ups